IkKracht

Wek de kracht in jezelf door met aandacht aanwezig te zijn. IkKracht is de kracht die van binnenuit komt en je beter laat functioneren in werk en leven. Er zijn vijf bronnen waaruit de IkKracht put.

Vijf bronnen voor IkKracht

Een wekelijks bezoek aan elke bron zal je goed doen. Pas op dat je niet in de valkuil trapt je bezoek aan alle bronnen voor je uit te schuiven tot het weekend, je vakantie of welke activiteit (of smoes) dan ook. Je loopt dan namelijk het risico dat je een energie-lek creëert. De vijf bronnen zijn:


JE COGNITIEVE BRON

Hier vind je kennis, weten, hier wordt de ratio bevredigd. Het is plezierig je kennis uit te breiden. (kan dienen als levenselixir)

 

JE EMOTIONELE BRON
Aandacht voor mensen die belangrijk voor je zijn, je partner, je familie en vrienden, zorgt ervoor dat je basis goed blijft voelen.

 

JE FYSIEKE BRON
Je lijf geeft niet alleen voortdurend signalen af, het wil ook verzorgd en getraind worden.

 

JE CREATIEVE BRON
Het geeft je veel voldoening als je iets tastbaars bedenkt en maakt. Ontdek hoeveel energie je krijgt door iets, neer te zetten in de realiteit.

 

JE SPIRITUELE BRON
Hier ben je bezig met zingeving. Wat maakt voor jou het leven zinvol, nuttig?

 

Tips:

  • Onderzoek welke bronnen jij geregeld bezoekt en welke niet.
  • Welke passen in je vaste ritme en welke niet?
  • Maak voor jezelf een heel concreet en vooral haalbaar voornemen die bron(nen) te bezoeken die je de laatste tijd hebt verwaarloosd.
  • Zorg voor een zekere succeservaring.
  • Begin klein. Je hebt immers niet voor niets die bron(nen) verwaarloosd. Zeker als je je niet zo goed voelt, is een dergelijk onderzoek en een plan voor uitvoering heel bruikbaar.

(Ontleend aan: Henk Galenkamp e.a. “Ontwikkelen van emotionele intelligentie”2003)